nuffnang ads

vortex

Tuesday, 26 October 2010

Oreo Cheese Cake


















Bahan

Untuk lapisan bawah:

# 200g biskut Oreo (asingkan krim dr biskut,hanya 

biskut d gunakan ), di tumbuk halus

# 100g sponge kek coklat, ditumbuk

# 60g mentega, dicairkan

Untuk topping:

# 500g keju krim, pada suhu bilik


# 1 biji kulit lemon d parut halus


# 100g gula kastor


# 1/2 sd jus lemon



# 3 sd gelatin

# 1 1 / 4 cwn whipping cream,putar sampai pekat


# 50g Oreo biskut (krim diasingkan), dilumatkan kasar


# 2 biji telur


# 160g susu


# 2 1/2 sd air



caranya


-cairkan mentega kemudian tuangkan ke dalam 


adunan biskut dan sponge kek yg telah di tumbuk 


halus tadi.campurkan ke semua bahan tadi hingga 


sebati.

-pindahkan aduan biskut tadi ke dalam loyang cheese 


cake(gunakan loyang khas untuk membuat cheese 


cake sbb kek ini tidak boleh diterbalikan).tekan aduan 


tadi hingga rata menggunakan gelas hingga rata 


setebal 1 cm.sejukan di dlm peti sejuk selama 30minit.

-sementara menunggu lapisan biskut tadi sejuk dan 


keras,putar keju krim,whipping cream dan kulit lemon 


hingga sebati.

-dalam acuan lain,double boiler kan telur, gula, susu, 


air,jus lemon dan gelatine hingga tidak berketul2, 


kacau rata.

-selepas itu,campurkan adunan krim yg di putar tadi 


dengan aduan yg di boil dan campurkan dengan biskut


 oreo yg dilumat kasar ke dalam aduan.kacau rata 


menggunakan spatula plastik dan tuangkan kedalam 


aduan biskut yang telah di sejukan tadi.

-sejukan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih 


lama

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...