nuffnang ads

vortex

Tuesday, 26 October 2010

Oreo Cheese Cake


















Bahan

Untuk lapisan bawah:

# 200g biskut Oreo (asingkan krim dr biskut,hanya 

biskut d gunakan ), di tumbuk halus

# 100g sponge kek coklat, ditumbuk

# 60g mentega, dicairkan

Untuk topping:

# 500g keju krim, pada suhu bilik


# 1 biji kulit lemon d parut halus


# 100g gula kastor


# 1/2 sd jus lemon



# 3 sd gelatin

# 1 1 / 4 cwn whipping cream,putar sampai pekat


# 50g Oreo biskut (krim diasingkan), dilumatkan kasar


# 2 biji telur


# 160g susu


# 2 1/2 sd air



caranya


-cairkan mentega kemudian tuangkan ke dalam 


adunan biskut dan sponge kek yg telah di tumbuk 


halus tadi.campurkan ke semua bahan tadi hingga 


sebati.

-pindahkan aduan biskut tadi ke dalam loyang cheese 


cake(gunakan loyang khas untuk membuat cheese 


cake sbb kek ini tidak boleh diterbalikan).tekan aduan 


tadi hingga rata menggunakan gelas hingga rata 


setebal 1 cm.sejukan di dlm peti sejuk selama 30minit.

-sementara menunggu lapisan biskut tadi sejuk dan 


keras,putar keju krim,whipping cream dan kulit lemon 


hingga sebati.

-dalam acuan lain,double boiler kan telur, gula, susu, 


air,jus lemon dan gelatine hingga tidak berketul2, 


kacau rata.

-selepas itu,campurkan adunan krim yg di putar tadi 


dengan aduan yg di boil dan campurkan dengan biskut


 oreo yg dilumat kasar ke dalam aduan.kacau rata 


menggunakan spatula plastik dan tuangkan kedalam 


aduan biskut yang telah di sejukan tadi.

-sejukan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih 


lama

Puding Pelangi

















BAHAN2NYA:
10g Serbuk Agar2
650ml air
180gm Gula pasir
60gm Mentega
1 bj Telur
1/2 tin Susu cair (200 ml)
1 sTepung Custard
1 s Serbuk Koko (bancuh dgn sedikit air)
1/2 st Vanila
Pewarna merah dan kuning


CARA2NYA:
1.MASAK AGAR2,AIR DAN GULA HINGGA MENDIDIH DAN KETEPIKAN.
2.PUKUL TELUR SEBENTAR,KEMUDIAN MASUKKAN SUSU DAN TEPUNG CUSTARD.KACAU HINGGA ADUNAN INI RATA,KEMUDIAN DITAPIS.
3. SETELAH DITAPIS,SATUKAN ADUNAN TELUR DAN AGAR2 DAN KACAU LAGI HINGGA RATA,SERTA MASAK SEMULA HINGGA ADUNAN MENDIDIH KEMUDIAN MASUKKAN MENTEGA DAN VANILLA DAN KACAU HINGGA RATA. SETELAH ITU MATIKAN API.
4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN(SAMA BANYAK). SATU BAHAGIAN DI BUBUH KOKO DAN YANG LAIN GUNAKAN WARNA YANG ANDA PILIH.(SAYA PILIH MERAH DAN KUNING TELUR).
5. MULA2 TUANGKAN SATU SUDU ATAU SENDUK ADUNAN WARNA MERAH DIIKUTI WARNA KUNING DAN KOKO. ULANG BUAT BEGINI SEHINGGA ADUNAN HABIS
6. SETELAH ITU SEJUKKAN SEBENTAR ADUNAN INI DAN MASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK.DALAM 2 HINGGA 3 JAM PUDING DAH BOLE DIMAKAN




Muffin Chocolate Chip
















Bahan2:
110 g butter
210 g gula perang
3 biji telur
1 s/t esen vanilla
375 tepung gandum
2 s/t baking powder
2 s/b serbuk koko
300 ml fresh milk
100 g coklat chip digaulkan dgn 1 s/b tepung [untuk mengelakkan coklat tenggelam]




Cara2:
1. Panaskan oven 180′C .
2. Pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan.
3. Masukkan telur satu persatu. Masukkan esen vanilla.
4. Ayakkan tepung, baking powder dan serbuk koko,
5. Masukan tepung dan susu berselang seli.
6. Masukkan coklat chip dan gaulkan rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan kertas dan letakkan dalam tin/loyang muffin.
8. Bakar selama 20 minit.
9. BIla dah masak sejukkan dan simpan.

Vanilla Cupcake



















Bahan2:
150g Butter
150g castor sugar
175g tepung naik sendiri ( klu xda gna tepung biasa & tambah 1 sd teh baking powder)
3 telur
1 sd teh esen vanilla




Cara2:
1. Panaskan oven 350oF (180oC).
2. Pukul butter dan gula hingga kembang.
3. Kemudian masukn telur dan esen vanilla.
4. Akhir sekali masukn tepung dan pukul selama 2 minit hingga kembang.
5. Selepas itu masukan adunan ke dlm paper cup dan bakar 18-20 minit.
6. Setelah siap,biarkan sejuk sebelum letak icing d atasnya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...