nuffnang ads

vortex

Wednesday, 27 October 2010

Resepi BAKSO






















Bahan-Bahan:
½ kg daging cincang
3 ulas bawang putih, dihiris
50 gram tepung sagu
1 sudu teh garam atau secukup rasa
1 biji putih telur

Sediakan:
1 mangkuk besar air mendidih
1 mangkuk air sejuk/air ais

Cara Penyediaan BAKSO:
 Campur kesemua bahan dengan menggunakan tangan dan sendok sampai mesra dan tidak melekat. Basahkan tangan dengan air, ambil campuran daging dengan tangan dan genggam dan keluarkan melalui celah jari telunjuk dan ibu jari. Bulatkan bakso dengan sendok dan celupkan ke air panas mendidih sehingga terapung. Pindahkan bakso yang terapung ke dalam air ais selama 5 minit. Lakukan sehingga selesai.

Kuah Bakso:
Sediakan air rebusan daging.
Tambahkan garam, merica, dan gula secukup rasa.
Setelah mendidih masukkan bakso tadi dan masak sebentar lagi.

Cara Sajian: 
Sediakan mangkuk berisi mi kuning atau bihun yang sudah direbus, tuang kuah sup dan baksonya, tabur potongan daun seleri dan bawang merah goreng. 

Resepi ASAM PEDAS Muar


















Bahan-Bahan:
½ Kilo Ikan Pari (di cuci) kunyit serbuk garam asam jawa

Bahan A (dikisar)
$1 cili kering
2 Biji Bawang Besar
3 Ulas bawang Putih
½ inc kunyit Basah
2inci Belacan
Lada hitam

Bahan B
Lobak Masin (jika Suka)
Daun Kesum
Garam & Perasa
Asam Jawa( jadikan air asam)

Cara:
1. Mula-mula ikan di bersihkan dan dicuci bersama sedikit garam dan asam jawa.
2. Setelah di cuci bersih gaulkan bersama serbuk kunyit dan sedikit garam
3. Kemudian panaskan periuk dan tumis bahan blender hingga naik minyak
4. Masukkan juga daun kesum bersama untuk menaikan bau.
5. Setelah naik minyak masukan ikan dan kacau selama beberapa minit.
6. Setelah ikan agak sebati dengan cili campurkan air asam jawa dan air . kacau dan biarkan mendidih
7. Setelah mendidih masukkan lobak masin, garam dan serbuk perasa . kacau sekejap dan biar dia mendidh dengan api yang sederhana.
8. Akhir sekali tutup api dan boleh lah dihidang

Resepi Mee Udang


















BAHAN-BAHAN
  • 2 paket mee kuning - di celur
  • 1/2 kilo udang - asingkan kulit & kepala
  • 1/2 ekor ayam
Bahan-Bahan Untuk Dikisar
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 8 - 10 tangkai cili kering
Caranya:
  1. Rebus ayam dengan 10 cawan air selama 30 minit. Angkat biarkan sejuk dan asingkan isi ayam. Tulang ayam simpan dulu.
  2. Kulit dan kepala udang digoreng hingga kekuningan/caramelised. Masukkan dalam air rebusan ayam dan rebus untuk 15 minit atau lebih.
  3. Keluarkan kulit dan kepala udang dari air rebusan dan masukkan tulang ayam dan teruskan merebus. Kulit dan kepala udang dikisar dengan 1 -2 cawan air dan masukkan dalam air rebusan.
  4. Guna minyak yang goreng kulit udang tadi untuk menumis bahan-bahan yang dikisar. Tumis hingga keluar minyak dan ada bau sikit kemudian tuangkan dalam air rebusan.
  5. Masukkan udang yang dah tak berkulit. Imbang rasa kuah dengan garam dan gula/perasa. Jika ingin sedikit pekat boleh tambah 2 sudu besar tepung jagung. Tambah air jika perlu.
  6. Hidangkan dengan sawi/kangkung, taugeh yang dicelur, tauhu goreng, telur rebus, daun sup dan daun bawang, cili potong dan bawang goreng.

Resepi KARI SARDIN
















Bahan-Bahan:

  • 1 tin besar sardin cap King Cup
  • 7 sudu makan serbuk kari ikan
  • 5 ulas bawang merah dimayang
  • 5 ulas bawang putih dimayang
  • 1 inci halia dimayang
  • Sedikit serbuk cili Air
  • 2 biji ubi kentang dipotong petak
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit garam
  • Sedikit perasa
  • Sedikit asam jawa
  • Santan
  • Daun kari

Caranya:
1.Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga kekuningan.
2.Kemudian masukkan serbuk kari dan serbuk cili yang dibancuh dengan air. Masukkan sekali ubi kentang.Kacau dan biar hingga naik bau. 3.Masukkan ikan sardin,air asam jawa dan kacau lagi.
4.Setelah itu masukkan santan,garam dan sedikit perasa mengikut citarasa anda.
5.Biarkan kuah kari mendidih hingga ubi kentang itu empuk.Akhir sekali tutup api dan siap untuk dihidang.

Cadangan Hidangan:
Sedap dimakan bersama-sama nasi panas, berulamkan timun dan sambal belacan.

Resepi MEE REBUS






















Bahan-Bahan:
1 paket mee kuning - celur

Bahan Sayuran:


50 sen Taugeh - celur
Sedikit daun sup - hiris nipis
Sedikit daun bawang - hiris nipis
Bawang goreng
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
5 biji Cili hijau - dihiris nipis
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
Telur rebus - belah dua

Bahan-Bahan KUAH:

Sedikit minyak untuk menumis
4 sudu cili kering yang di kisar
3 biji bawang merah - kisar
3 sudu lengkuas yang di kisar
4 batang serai dikisar halus
2 biji bawang putih - kisar
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
300gm udang hidup - direbus dan kisar halus
1 kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
3 sudu gula atau secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit ajinomoto
4 sudu sos tomato
Air - agak-agak

Caranya:
1.Tumiskan bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.

2. Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.

3. Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya. bubuh garam, gula, aji,sos tomato.

4. Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...