nuffnang ads

vortex

Wednesday, 10 November 2010

KEK COKLAT KUKUS KEJU KOKTEL


















Bahan A

2 cawan tepung gandum ]

1 cawan serbuk koko ]

1 s/k baking powder ] ayakkan

1 s/k soda bikarbonat ]


Bahan B

1 cawan susu pekat

1 cawan butter cair

1 cawan air panas

2 cawan gula perang



Bahan C

4 biji telur ]

1 s/k esen vanilla ] kacau rata



Cara

1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan 



kertas minyak.

2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam 



mangkuk.

3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu 



pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah 


diayakkan.

4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.

5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam 



atau lebih sikit.

6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan 



buah2an koktel


Bahan krim keju: 


250 gm keju cream philidephia

1/2 cawan gula halus

1/2 cawan air agar-agar

1 cawan yogurt perisa mangga

1 tin buah2 koktel

1/2 cawan air dalam buah2 koktel


Cara: 


1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.

2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.

3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.

4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.

5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.

6. Potong dan hidangkan




Mushroom Soup






















Bahan2:

  1. 2 sdu mkn butter
  2. 300 ml susu segr plain.
  3. 2 sdu mkn penuh tepung gndum
  4. 1/2 cmca sebuk lada hitam/ lda sulah
  5. air agk2 kepkatnnya..
  6. 1/2 bji bwng besar n 2 bji bwg putih cincang halus.
  7. 1/2 batang salery dadu jika ada.
  8. cendawan shitake / butang / kim chung. dadu halus
  9. bebola ayam
  10. isi ayam n kentang dadu n rebus dlu..air jgn buang bleh masuk dlm sup.
Cara:
tumis bawg,salery.cndawn n bebola.. td dgn butter 

td..api perlahn ek n kacau slalu jgn bg tuka warna nnti 
sup x cantik..+ tepung td n kacau sebntar shingga 
berketul sket.+ susu + air.. lama2 bhn akan likat n 
kalo dh sjuk lg bertmbh pekat..klo pkat sgt + air 
la..+gram + lada sulah n sgala isi yh tlah drebus td..

Biskut Cornflakes
















Bahan2:
120 gm mentega
80 gm gula halus
1 biji kuning telur
150 gm tepung ros
30 gm tpg jagung
30 gm tpg susu
1/2 sdt esen vanilla
100 gm cornflakes
30 gm kismis
Cara2:
1 pukul mentega dgn gula hingga kembang,masukkan kuning telur & esen vanilla.
2 masukkan tpg ,tpg jagung,tpg susu,kismis(Jika besar hiris kecil2,lg cantik)cornflakes
yg diramas kasar,gaul sekata
3 masukkan adunan dlm cawan kertas guna garfu supaya adunan tidak kemas,hias sikit dgn letakan hirisan cerry merah,
4 bakar dlm ketuhar 170drj.selama 20 minit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...