nuffnang ads

vortex

Sunday, 11 May 2014

Boleh ke kita menyambut Hari Ibu? Dan Hukumnya...

Hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.

Perlukah kita sebagai orang Islam untuk menyambutnya?

Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.

Sambutan Hari Ibu...

Soalan: Boleh ke kita menyambut Hari Ibu? Atau sekadar nk wish je pada ibu kita untuk sambutan hari ibu..

Jawapan: Hari ibu stahun skali itu anjuran Kristian... Hari2 hari ibu itu anjuran Islam...

Firman Allal: maksudnya-"Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa. Jika salah seorang dari kedua-duanya, atau kedua-duanya sekali, SAMPAI KEPADA UMUR TUA DALAM JAGAAN DAN PELIHRAANMU, maka janganlah engkau berkata kepada kedua-duanya sekalipun perkataan "ah", dan janganlah engkau memengking mereka, Tetapi katakanlah kepada mereka dengan PERKATAAN yang MULIA". (Al-Israa': 23)

Jadi kalau wish setahun skali maka itu fesyen kristian... Kalau hari2 wish maka itu cara islam...

Kasihkn ALLAH itu yg UTAMA. Kasihkn RASUL itu diUTAMA. Kasihkn IBU lebih dr BAPA. Kasihkn BAPA lebih dr HARTA. Kasihkn SUAMI setia SELAMANYA. Kasihkn ISTERI jaga SYARIATNYA. Kasihkan MANUSIA berPADA2. Moga diakhirat beroleh SYAFAAT BAGINDA...

Renung2kan dan selamat beramal (^_^)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...